Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Γειά σας φίλες και φίλοι. Ελάτε να διασκεδάσουμε με σκακιστικούς προβληματισμούς. Αντίθετα με τους καθημερινούς μας προβληματισμούς, δεν προκαλούν πονοκεφάλους, για τον απλούστατο λόγο ότι άμα δεν τους λύσουμε , έ δεν θα χαθεί κι ο κόσμος!!

      Στα σημερινά διαγράμματα έχουμε δυο φινάλε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

           Στο Δ1, η προαγωγή του μαύρου πιονιού στη στήλη α φαίνεται αναπόφευκτη. Και είναι! Ωστόσο τα δύο κομμάτια των λευκών δεν είναι καθόλου αμελητέες ποσότητες. Η εμβέλεια του Αξιωματικού στις μαύρες διαγώνιες μερικές φορές κρύβει δυνατότητες, που πολλές φορές διαφεύγουν ακόμα και από ισχυρότατους παίκτες. Σαν πρόσθετη βοήθεια, να σας θυμίσουμε ότι κάποια κομμάτια που είναι απομακρυσμένα από το πεδίο που διεξάγεται η κυρίως μάχη, (όπως εδώ ο Ίππος β8), μπορούν να κερδίσουν ένα (μερικές φορές και περισσότερα από ένα) πολύτιμο τέμπο, δημιουργώντας κάποια απειλή, την οποία ο αντίπαλος δεν μπορεί να αγνοήσει. Έτσι, τις περισσότερες φορές θυσιάζονται και δίνουν το χρόνο στα άλλα συμμαχικά τους κομμάτια  να δράσουν αποτελεσματικά.

          Στο Δ2, ο λευκός βασιλιάς ελέγχει το τετράγωνο προαγωγής του μαύρου πιονιού θ2. Ωστόσο ο μαύρος αξιωματικός μπορεί να <<τρέχει >> πάνω σε μια σχεδόν άδεια σκακιέρα. Ο δε μαύρος βασιλιάς είναι κοντά στο πιόνι α5, οπότε η ισοπαλία δείχνει να είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα λοιπόν θα κρίνει  η θέση του λευκού Ίππου, που δεσπόζει στο κέντρο της σκακιέρας. Τα μαύρα έχουν δύο …πονοκέφαλους. Ο πρώτος είναι να μην ξεφύγει το πιόνι α5. Ο δεύτερος είναι το λευκό πιόνι στο ζ2, στην  περίπτωση που χρειαστεί να θυσιαστεί ο Αξιωματικός τους. 

Και μην ξεχνάτε ότι η σωστή σειρά των κινήσεων παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο  .

Δ1. Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν.
Δ2. Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν.











Τηλέφωνο επικοινωνίας 6974640114. 

Καλή σας διασκέδαση και καλό Σαββατοκύριακο.