Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Καλημέρα φίλες και φίλοι.

     Και πάλι μαζί το Σαββατοκύριακο, για να διασκεδάσουμε με το αγαπημένο μας παιχνίδι. Το θέμα μας είναι πάλι η θυσία υλικού με σκοπό να εκτεθεί ο αντίπαλος βασιλιάς. Αποφασιστικό ρόλο και στα δυο διαγράμματα παίζει η καλή τοποθέτηση των αξιωματικών του επιτιθέμενου. Επίσης να πούμε, πως και τα δύο σημερινά διαγράμματα προσφέρονται για εξάσκηση του μετρήματος των συνεχειών χωρίς να κινούμε τα κομμάτια.

     Στο Δ1 είναι φανερό ότι τα μαύρα έχουν τον πρώτο λόγο, με όλα τα κομμάτια τους σε καλές θέσεις, που μπορούν εύκολα να στραφούν κατά του λευκού μονάρχη. Ωστόσο για να φθάσουν στη νίκη θα χρειαστεί  να επιστρατεύσουν όλη τη φαντασία  τους. Μια και ήδη αποκαλύψαμε πολλά, η πρώτη κίνηση γίνεται περίπου προφανής, οπότε ο στόχος σας θα είναι να δείτε όλη τη συνέχεια χωρίς να μετακινήσετε τα κομμάτια, όπως σε μια κανονική παρτίδα. Άλλωστε δεν υπάρχουν πολλές πιθανές βαριάντες για να δυσκολέψουν την προσπάθειά σας.

     Στο Δ2 έχουμε περίπου την ίδια κατάσταση, αλλά αυτή τη φορά είναι τα μαύρα που πρέπει να αμυνθούν, και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους των λευκών, για να αξιοποιήσουν το θυσιασμένο υλικό τους. Εδώ οι βαριάντες είναι περισσότερες, οπότε όσοι δεν θέλουν να... παιδεύουν τη φαντασία τους, οι κινήσεις πάνω στη σκακιέρα θα τους διευκολύνουν. 

Δ1. Παίζουν τα μαύρα
Γκούλιεφ-Μπολογκάν
Οστράβα 1993
Δ2. Παίζουν τα λευκά
Νενάσεβ-Αντιάντο
Ασιατικό πρωτάθλημα 1993













Καλό Σαββατοκύριακο