Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Οι κυρίες εν δράσει!

          Το 1993 έγινε στη Βιέννη ένα ματς μεταξύ ομάδας Γυναικών σκακιστριών από όλο τον κόσμο και Βετεράνων σκακιστών. Από κει προέρχονται τα σημερινά διαγράμματα, όπου πρωταγωνιστούν κυριολεκτικά οι κυρίες, αφού πάνω στη σκακιέρα τον πρώτο λόγο έχουν οι Βασίλισσες, τις οποίες κατευθύνουν δύο μεγάλες κυρίες του παγκόσμιου σκακιού! 

         Στο Δ1 με τα λευκά παίζει μια από το τρομερό τρίο των αδελφών Πόλγκαρ και με όπλο τη Ντάμα της, κατατροπώνει τον πρώην πρωταθλητή κόσμου Βασίλι Σμύσλοβ. Θα μπορούσε να κάνει μια εύκολη ισοπαλία με 1. Βχε6+  Ρθ7   2.Βη6+  Ρη8  3.Βε8+ Ρθ7 = με συνεχή σαχ.  Αν κανείς αναλογιστεί ότι τα μαύρα απειλούν με ματ, (εκεί άλλωστε ποντάριζε και ο Σμύσλοβ όταν θυσίαζε δυο στρατιώτες του), φαίνεται καλή ιδέα, όχι όμως για μια Πόλγκαρ! Βρήκε τρόπο να πάει την παρτίδα σε φινάλε έχοντας δυο πιόνια παραπάνω και φυσικά να κερδίσει!

Δ1. Παίζουν τα λευκά
Zsuzsa Polgar - Vassily Smyslov
Women - Veterans, Vienna 1993
Δ2. Παίζουν τα λευκά 
Maia Chiburdanidze  - Bent Larsen
Women - Veterans, Vienna 1993













       Στο Δ2 με τα λευκά παίζει η Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών. Τον Ιανουάριο του 1988 η Τσιμπουρντανίτζε βαθμολογήθηκε με ΕΛΟ 2560, που είναι το υψηλότερο στην καριέρα της. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλές θέσεις στη λίστα της FIDE με τις 100 καλύτερες σκακίστριες στον κόσμο. Εδώ δείχνει την άριστη τεχνική της, εναντίον του Μπεντ Λάρσεν.

            Μέχρι και γραμματόσημο προς τιμήν της, τυπώθηκε στην Γιουγκοσλαβία!!   (Να διευκρινίσουμε ότι η Μάγια είναι Γεωργιανής καταγωγής και έπαιξε στην Εθνική ομάδα γυναικών της τότε Σοβιετικής Ένωσης).

Καλό Σαββατοκύριακο και να είστε όλοι καλά.

Για όποιους θέλουν να επικοινωνήσουν τηλ. 6974640114