Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Καλημέρα σε όλο το σκακιστικό (και όχι μόνο) κόσμο. Ελπίζουμε η Μήδεια να μη σας χάλασε το κέφι για σκάκι.

       Σήμερα στο Δ1 έχουμε μια τυπική κατάσταση. Τα μαύρα έχουν πιόνι παραπάνω ενώ ταυτόχρονα εξανάγκασαν τα λευκά να διπλώσουν ένα δικό τους. Με την τελευταία τους κίνηση ζ7-ζ6 απειλούν τον Αξιωματικό στο η5 ώστε να εξαναγκάσουν την υποχώρηση ή την αλλαγή του, κλείνοντας την επικίνδυνη διαγώνια δ8-θ4. Βρίσκονται όμως πίσω στην ανάπτυξη, με το Βασιλιά τους να μην έχει κάνει ακόμα ροκέ και τον Ίππο να είναι  ακόμα στο αρχικό του τετράγωνο, εμποδίζοντας έτσι και τη δράση του Πύργου στο α8.  Σε τέτοιες <<τυπικές>> θέσεις, [από τη μια πλευρά υπεροχή σε υλικό και αμυντική διάταξη και από την άλλη καλύτερη τοποθέτηση κομματιών, όπως ο Αθ3 και η κατάληψη της στήλης δ], αν ο επιτιθέμενος δεν εκμεταλλευτεί άμεσα τις  αδυναμίες της αντίπαλης παράταξης και αφήσει το Βασιλιά να ξεγλιστρήσει,  θα ανακαλύψει σύντομα ότι μάχεται το πολύ για την ισοπαλία. Το λόγο λοιπόν έχουν τα συνδυαστικά πυροτεχνήματα!!

      Στο Δ2 έχουμε ένα φινάλε, που με την πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς πως τα λευκά δεν κάνουν ούτε ισοπαλία . Κι όμως!!  Πρέπει φυσικά να βρείτε όλους τους πιθανούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει ο  μαύρος  Πύργος για να πιάσει το λευκό Πιόνι, και να τους <<κλείσετε>> με τον λευκό Αξιωματικό.  Σε μια από τις βαριάντες προκύπτει φινάλε Ρ Β vs Ρ + Σ + ΠΔίνεται η ευκαιρία σε όσους θέλουν να εξασκηθούν σε ένα από τα πιο δύσκολα φινάλε, που μπορούν να προκύψουν σε μια παρτίδα.

Δ1. Παίζουν τα λευκά.
Fahnenschmidt Gerhard - Stohl Igor
Bundesliga 1992-1993
Δ2. Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν!
















         Την  Κυριακή 7/2 η σελίδα μας πήρε περισσότερα like από κάθε άλλη φορά.  Έτσι  νοιώσαμε ότι σας οφείλουμε ανταπόδοση, οπότε αύριο θα επανέλθουμε με  διπλές,  βαθμολογημένες ασκήσεις. 

 Να έχετε όλοι ένα θαυμάσιο Σαββατοκύριακο.